Događanja

06.
studenoga 2017.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM
IVAN KRPAN I PAULA ROPUŠ, klavirski duo

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn

MLADI U LISINSKOM & HDGU 2017./2018.

IVAN KRPAN I PAULA ROPUŠ, klavirski duo

PAULA ROPUŠ  rođena je 1996. godine u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje započela je sa sedam godina na Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu u razredu profesorice Srebrenke Crnković Završki. Završila je srednju Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana kod kojeg nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je studentica 4.godine. Od 2016.godine svira u klavirskom duu s pijanistom Ivanom Krpanom pod vodstvom profesora Mladena Janjanina.
Usavršavala se na seminarima poznatih pijanista i pedagoga Julije Gubajdulline, Karla-Heinza Kämmerlinga, Marine Ambokadze, Đorđa Stanettija, Dalibora Cikojevića, Vassilie Efstathiadou, Grigorija Gruzmana, Emanuela Krasovskog, Ratka Delorka i Martina Camacha. Sudjelovala je na više regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja gdje je postigla zapažene rezultate i osvojila brojne nagrade. Najznačajnije su dvije druge i tri prve nagrade na Državnom hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, tri prve nagrade te posebne nagrade EPTA-e, nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja i nagrada za apsolutnu pobjednicu natjecanja (2012.) na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista 'Zlatko Grgošević' u Sesvetama, druga nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista u Goriziji (Italija) i treća nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista 'Peter Toperczer' u Košicama (Slovačka). Na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista 'Chopin Golden Ring' u Radovljici (Slovenija) osvojila je prvu nagradu, zlatnu plaketu i nagradu 'Interlingua Moscow' za najoriginalniju interpretaciju.
 Aktivna je i na području komorne glazbe pa je tako s flautisticom Anom Dadić na 53. hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe osvojila prvu nagradu u disciplini dua. Na istom natjecanju, godinu dana kasnije, osvojila je prvu nagradu u kategoriji glasovirskih dua s pijanistom Ivanom Krpanom. Za prvo mjesto i izvrsne rezultate na oba natjecanja dodijeljen joj je Oskar znanja. Stipendistica je grada Zagreba od 2012. godine.

IVAN KRPAN rođen je u Zagrebu 1997. godine. Student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nižu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu profesorice Renate Strojin Richter. Od 2016.godine svira u klavirskom duu s pijanisticom Paulom Ropuš pod vodstvom profesora Mladena Janjanina.
Dobitnik je brojnih nagrada, a izdvajaju se prva nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, te prva nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi, kao i posebne nagrade za najbolju izvedbu Chopinove poloneze. 2017. godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu.
Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Siavusha Gadjieva, Grigorija Gruzmana, Arija Vardija, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Dalibora Cikojevića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Također, prima stipendiju Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu i redovito sudjeluje na seminarima i aktivnostima koje Akademija nudi.  
Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini, a iste godine Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine. 
Na području komorne glazbe osvojio je prvu nagradu u disciplini trija s violinistom Martinom Krpanom i violončelistom Emanuelom Pavonom na 53. hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe. Na istom natjecanju, godinu dana kasnije, osvojio je prvu nagradu u kategoriji glasovirskih dua s pijanisticom Paulom Ropuš. Za prvo mjesto i izvrsne rezultate na oba natjecanja dodijeljen mu je Oskar znanja. Stipendist je Grada Zagreba od 2011. godine.

 

Program:
 
B. Papandopulo: Horoskop, op. 52 za dva klavira
I. Djevica
II. Ribe
III. Strijelac
W. A. Mozart: Sonata u G-duru za klavir četveroručno, K. 357
I. Allegro
II. Andante
F. Schubert: Fantazija u f-molu za klavir četveroručno, D.940

 ***

C. Debussy: Petite suite za klavir četveroručno
I. En bateau
II. Cortége
III. Menuet
IV. Ballet
F. Poulenc: Tri komada za dva klavira
I. Capriccio d'apres le Bal masque
II. Élégie
III. L'embarquement pour Cythére
 
 
50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Jedan sat prije koncerta učenici i studenti uz predočenje valjanog dokumenta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn ukoliko je preostalo ulaznica.