Događanja

06.
studenoga 2017.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM
IVAN KRPAN I PAULA ROPUŠ, klavirski duo

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn

IVAN KRPAN I PAULA ROPUŠ, glasovirski duo

Program:
B. Papandopulo: Horoskop, op. 52 za dva klavira
W. A. Mozart: Sonata u G-duru za klavir četveroručno, K. 357
F. Schubert: Fantazija u f-molu za klavir četveroručno, D.940
C. Debussy: Petite suite za klavir četveroručno
F. Poulenc: Tri komada za dva glasovira

Paula Ropuš (1996., Zagreb) glazbeno obrazovanje počela je sa sedam godina u osnovnoj Glazbenoj školi Rudolfa Matza u klasi Srebrenke Crnković Završki i nastavila na srednjoj Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi Rubena Dalibaltayana, kod kojega upisuje i studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Trenutačno je studentica četvrte godine. Usavršavala se na seminarima priznatih pijanista i pedagoga (Julija Gubajdullina, Karl-Heinz Kämmerling, Marina Ambokadze, Đorđe Stanetti, Dalibor Cikojević, Vassilia Efstathiadou, Grigorij Gruzman, Emanuel Krasovski, Ratko Delorko i Martin Camacho). Sudjelovala je na više regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja na kojima je postigla zapažene rezultate i osvojila brojne nagrade. Najvažnije su dvije druge i tri prve nagrade na Državnom hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, tri prve nagrade te posebne nagrade EPTA-e, nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja i nagrada za apsolutnu pobjednicu natjecanja na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević u Sesvetama (2012.), druga nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista u Goriziji (Italija) i treća nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista Peter Toperczer u Košicama (Slovačka). Na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista Chopin Golden Ring u Radovljici (Slovenija) osvojila je prvu nagradu, zlatnu plaketu i nagradu Interlingua Moscow za najoriginalniju interpretaciju. Aktivna je i na području komorne glazbe. S flautisticom Anom Dadić na 53. Hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe osvojila je prvu nagradu u disciplini dua. Na istom natjecanju, godinu dana poslije, osvojila je prvu nagradu u kategoriji glasovirskih dua s pijanistom Ivanom Krpanom, s kojim surađuje od 2016. pod vodstvom prof. Mladena Janjanina. Za prvo mjesto i izvrsne rezultate na oba natjecanja dodijeljen joj je Oskar znanja. Stipendistica je Grada Zagreba od 2012. godine.

Ivan Krpan (1997., Zagreb) student je pete godine glasovira u razredu Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nižu i srednju Glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u klasi Renate Strojin Richter. Dobitnik je brojnih nagrada, a izdvajaju se prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu te prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovu natjecanju u Zhuhaiju (Kina). Godine 2016. dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka) te treće nagrade na Međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi, kao i posebne nagrade za najbolju izvedbu Chopinove poloneze. Niz uspješnih nastupa na međunarodnim natjecanjima okrunila je pobjeda na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu 2017. godine. Bio je polaznik majstorskih tečajeva priznatih pedagoga, kao što su Siavush Gadjiev, Grigorij Gruzman, Arie Vardi, Đorđe Stanetti, Kemal Gekić, Dalibor Cikojević, Pavel Gililov i Klaus Kaufmann. Stipendist je Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu i redovito sudjeluje na seminarima i aktivnostima koje Akademija nudi. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini, a iste godine Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine. Na području komorne glazbe osvojio je prvu nagradu u disciplini trija s violinistom Martinom Krpanom i violončelistom Emanuelom Pavonom na 53. Hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe. Na istom natjecanju, godinu dana poslije, osvojio je prvu nagradu u kategoriji glasovirskih dua s pijanisticom Paulom Ropuš, s kojom surađuje od 2016. pod vodstvom prof. Mladena Janjanina. Za prvo mjesto i izvrsne rezultate na oba natjecanja dodijeljen mu je Oskar znanja. Stipendist je Grada Zagreba od 2011. godine.

50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Jedan sat prije koncerta učenici i studenti uz predočenje valjanog dokumenta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn ukoliko je preostalo ulaznica.