Događanja

13.
listopada 2018.
Subota u 19:30 sati
Mala dvorana

MANIFESTACIJA DANI NERETVE U ZAGREBU:
PREDSTAVA "POMUTNJA" METKOVSKOG AMATERSKOG KAZALIŠTA

Subota U 19:30
Mala dvorana
Organizator: Institut za promicanje i razvoj doline Neretve
25 kn
Ulaznice
25,00 kn
Predstavu Pomutnja režirala je gospođa Jasna Jukić, ugledna hrvatska glumica s velikim redateljskim iskustvom, a napisao Goran Matić, magistar ekonomije, čovjek široke invencije, prepoznatljiv po svom umjetničko-socijalnomu stilu satiričko-humorističnoga teksta.
 
U dvostrukom korijenu svog prepoznatljiva stila stvara zanimljive i aktualne predstave koje dobivaju na intenzitetu i originalnosti.
 
Predstava Pomutnja višeslojno je djelo koje u karakterizaciji radnje i likova ocrtava duboke psihološke profile osoba i složenost društvenih prilika.
 
Kontinuitet razvoja Metkovskoga amaterskog kazališta, čiji početak djelovanja seže u 1875. godinu, detaljno je opisan u knjizi dr.sc. Ivana Jurića Kazališni život u Metkoviću 1875. – 2008. On ukazuje da je Metković imao kazališnu sekciju i organiziran kazališni život dok još nisu formirana mnoga profesionalna kazališta u Hrvatskoj.
 
Predstava Pomutnja je životna priča Paske Baverina koji je morao zbog raznih razloga pobjeći iz nekog našeg malog mjesta u Ameriku, ostavivši trudnu ženu koja mu je kasnije rodila kćer. U takvoj složenoj obiteljskoj situaciji vrlo su se jasno ocrtali društveno-politički i socijalni razlozi vremena u kojem živimo. Predstava započinje organizacijom Paskine sahrane, gdje se skuplja lokalno susjedstvo i rodbina. U iščekivanju posmrtnih ostataka vrte se razne priče iz prošlosti, prolaznosti života, materijalizacije današnjeg društva te svih drugih čimbenika koje nam je nametnuo današnji stil i način života.
 
Sinergija u realizaciji predstave Pomutnja Gorana Matića uvela je reda i svjetla u kulturni život grada Metkovića, ističući vrijednosti, značaj i kontinuitet s kreativnošću i profesionalnošću, ne zaboravljajući prošlost i aktivirajući budućnost sadašnjošću.
 
 Ulaznice se mogu kupiti na blagajni na sam dan predstave, ali i neposredno prije upitom na e-mail: alen.dumanic@gmail.com.