Događanja

21.
svibnja 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
GYÖRGY GYÖRIVÁNYI RÁTH, dirigent
JELENA KORDIĆ, mezzosopran
- OTKAZANO

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Otkazano
Otkazano
Koncert je otkazan.
 
Povrat novca za kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, od 8. svibnja - ponedjeljkom, srijedom i petkom od 11 do 19 sati ili internetskim putem na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 
 
Organizator zahvaljuje na razumijevanju.
 
 
Simfonijski orkestar HRT-a
György Györiványi Ráth, dirigent
Jelena Kordić, mezzosopran
 
Program:
Franz Liszt: Les Préludes, simfonijska pjesma
Dora Pejačević: Četiri pjesme za glas i orkestar
Sergej Rahmanjinov: 2. simfonija u e-molu, op. 27
 
Nakon hvaljene posvete mađarskoj glazbenoj tradiciji u prošlosezonskom Majstorskom ciklusu, György Györiványi Ráth vraća se pred Simfonijski orkestar HRT-a. Podsjetit će nas na dosege svojega sunarodnjaka Franza Liszta, čije je djelo Les Préludes prvi primjer uporabe naziva 'simfonijska pjesma' u orkestralnoj glazbi. Dora Pejačević, kao istinska predstavnica glazbene moderne, dala je svoj doprinos pjesmama za glas i orkestar u vrijeme kada je ta glazbena vrsta bila najaktualnija, početkom 20. stoljeća. Stihove Karla Henckella, Rainera Marie Rilkea i Karla Krausa oplemenila je ugođajima rastanka, čežnje, noći i prirode. Tumačit će ih mlada članica drezdenske Semperopere, Jelena Kordić. Obeshrabren neuspjehom Prve simfonije, Sergej Rahmanjinov se početkom 1907. u tajnosti upustio u pisanje novoga simfonijskog djela. Druga simfonija svjedočanstvo je ozbiljnosti kojom je pristupio simfonijskoj formi, utkavši u nju bujne lirske melodije, briljantnu orkestraciju, majstorski kontroliranu napetost, motto temu, citat drevnog napjeva Dies irae (koji se javlja i u Rapsodiji na Paganinijevu temu)… Trijumfalna praizvedba u Sankt Peterbugu 1908. priskrbila je skladatelju prestižnu nagradu Glinka.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.