Događanja

04.
lipnja 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
ENRICO DINDO, dirigent
ROBERTO COMINATI, klavir
- OTKAZANO

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Otkazano
Otkazano
Zbog nužnih mjera ograničavanja održavanja kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koncert u Majstorskom ciklusu planiran za 4. lipnja neće se održati.
 
Organizator zahvaljuje na razumijevanju.
 
 
Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Roberto Cominati, klavir
 
Program:
Natko Devčić: Istarska suita
Maurice Ravel: Koncert za klavir i orkestar u G-duru
Franz Schubert: 4. simfonija u c-molu, „Tragična”, D417
 
Nakon dvije godine rada, Maurice Ravel je 1931. godine dovršio Koncert za klavir i orkestar u G-duru. Ugradio je u njega elemente jazza koji su ga se duboko dojmili tijekom boravka u SAD-u. „Najdojmljiviji dio jazza je njegov bogat i raznolik ritam... Jazz je bogat i živi izvor nadahnuća za modernog skladatelja, pa me čudi što više Amerikanaca nije pod njegovim utjecajem”, izjavio je nekoliko godina poslije.
Koncert izvodi napuljski pijanist Roberto Cominati, danas gost prestižnih europskih koncertnih dvorana, a nekada student Alda Ciccolinija. Za Natka Devčića neiscrpan izvor nadahnuća bio je istarski folklor; istraživao je ulogu malih intervala istarskog idioma, prožimajući ga umjetničkom invencijom, koja se u punoj stvaralačkoj zrelosti iskazala u Istarskoj suiti 1948.
U dobi od samo 19 godina, 1816., Franz Schubert napisao je svoju Četvrtu simfoniju i naslovio je Tragična. Što je time mislio ‒ nije objasnio, pa je u kontekstu njegova prekratkog života to ostalo stalnim predmetom nagađanja.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.