Događanja

23.
travnja 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
ENRICO DINDO, dirigent
SIMONE RUBINO, udaraljke
- OTKAZANO

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Otkazano
Otkazano
Koncert je otkazan. 
 
Povrat novca za kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Lisinskog ili na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 
 
Organizator zahvaljuje na razumijevanju.
 
 
Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Simone Rubino, udaraljke
 
Program:
Jakov Gotovac: Simfonijsko kolo
Avner Dorman: Eternal Rhythm, koncert za udaraljke i orkestar
Robert Schumann: 3. simfonija u Es-duru, op. 97
 

 

„Ritam je vjerojatno najosnovniji aspekt glazbe, zapravo, temeljna svojstva ritma izražavaju suštinske znakove života”, riječi su skladatelja Avnera Dormana kojima objašnjava svoj koncert za udaraljke i orkestar Eternal Rhythm. Opisao ga je i kao „slavlje života, energije i sveprisutnog i vječnog ritma”. Koncert je u listopadu 2018., uz Filharmoniju Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, praizveo Simone Rubino, mlada talijanska udaraljkaška zvijezda, te ga nastavio izvoditi i 2019.
Ritmu se obratio i Jakov Gotovac kada je napisao svoje prvo orkestralno djelo – Simfonijsko kolo. Praizvedeno je 1927. pod ravnanjem Krešimira Baranovića, kojemu ga je skladatelj i posvetio. Ne samo u jeku nacionalnog smjera kada je nastalo, nego i danas, smatra ga se „najpoznatijim i najboljim” (J. Andreis) ostvarenjem u instrumentalnom opusu Jakova Gotovca.
Iako numeracija slijedi kronologiju objavljivanja, Treća simfonija Roberta Schumanna posljednje je simfonijsko ostvarenje toga skladatelja. Napisao ju je potkraj 1850., nakon putovanja po Porajnju sa suprugom Clarom, pa djelo uvelike odražava idiličnost toga puta. Koncert je uvršten u ciklus Premium Concerts Europske radijske unije (EBU).
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.