Događanja

20.
veljače 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
ENRICO DINDO, dirigent
ALFREDO FERRE MARTINEZ, violončelo

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Alfredo Ferre Martinez, violončelo (pobjednik 6. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro)
 
Program:
Sergej Prokofjev: Sinfonia concertante, op. 125
Felix Mendelssohn: 3. simfonija u a-molu, „Škotska”, op. 56
 
Godine 2016., tada 22-godišnji španjolski violončelist Alfredo Ferre Martinez u Zagrebu je pobijedio na 6. Međunarodnome violončelističkom natjecanju Antonio Janigro. Osim prve, zaslužio je i posebnu nagradu: nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a.
Predstavit će nam se uz maestra Enrica Dinda, također vrsnog violončelista, u djelu koje je Sergej Prokofjev preradio iz svojega Koncerta za violončelo, op. 58, te ga nazvao Sinfonia concertante. Pritom je prihvatio savjete slavnog Mstislava Rostropoviča, koji je i praizveo djelo 1952. I danas ga se smatra jednim od najvećih izazova violončelističkog repertoara.
Drugi dio koncerta vodi nas u Škotsku, gdje je Felix Mendelssohn 1829. dobio nadahnuće za svoju petu i posljednju, no prema kronologiji objavljivanja Treću simfoniju. Iako nikada nije javno iznio pozadinu nadahnuća, ona je postala poznata nakon njegove smrti; danas je djelo neodvojivo od asocijacija na surove i romantične škotske krajolike.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.