Događanja

19.
rujna 2019.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS:
90 GODINA SIMFONIJSKOG ORKESTRA HRT-A

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Hrvoje Philips,
viola
Domagoj Pavlović, klarinet
 
Program: 
Carlo Boccadoro: Come polvere o vento, tri elegije za komorni orkestar
Max Bruch: Koncert za klarinet, violu i orkestar u e-molu, op. 88
Dora Pejačević: Simfonija u fis-molu, op. 41
 
 
Godine 1929., samo tri godine nakon pokretanja Radiostanice Zagreb, utemeljen je radijski orkestar iz čijeg je skromnog sastava izrastao Simfonijski orkestar HRT-a kakav danas poznajemo. Prvi javni koncert u velikom i profesionalnom sastavu održao je 8. rujna 1942. u zagrebačkoj katedrali. Nastupio je zajedno sa zborom tadašnje radiostanice i uz izravni radijski prijenos. Od tada do danas, radijski prijenosi koncerata postali su neizostavni, a orkestar jedan od najvećih pokretača javnoga koncertnog života u Zagrebu i šire. Slavljeničkim programom pod vodstvom šefa dirigenta Enrica Dinda, Simfonijski orkestar HRT-a podsjeća na glavna načela svojega djelovanja: izvedbe vrhunskih solista, koje predstavljaju članovi orkestra, prvi klarinetist Domagoj Pavlović i vođa dionica viola Hrvoje Philips, njegovanje hrvatske glazbe, čija je nositeljica Dora Pejačević s prvom hrvatskom modernom simfonijom, te promicanje suvremene glazbe, ovaj put uz skladbu Come polvere o vento talijanskog skladatelja Carla Boccadora.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer prodaje se od 2. rujna do 17. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
 
Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 400 odnosno 600 kn.
 
Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40%. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50%. Mogućnost plaćanja kreditnim karticama u četiri rate.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a mogu kupiti ulaznice po cijeni od 10 kuna.