Događanja

09.
travnja 2016.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM: JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI - CHAOS I RELIGIOFONIJA

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
80 kn
120 kn
160 kn
Ulaznice
80,00 kn
120,00 kn
160,00 kn
Ciklus Lisinski subotom
 
Simfonijski orkestar
Zbor Muzičke akademije
 
Solisti:
Margareta Matišić, alt
David Šeb, bariton             
Tomislav Tukša, tenor
Teo Visintin, bas
Tea Kulaš, orgulje
 
Recitatori:
Lucia Stefania Glavich Mandarić
Filip Sertić
 
Mladen Tarbuk, dirigent
 
Koncert se održava u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, Akademijom likovnih umjetnosti i Arhitektonskim fakultetom (Studij dizajna) Sveučilišta u Zagrebu.
 
Josip Štolcer Slavenski (1896.-1955.) „se kreće tragovima vlastite mašte crpeći iz nje potrebu da razmakne granice zvukovnosti preko rubova ondašnjih domaćih konvencija.“ Dvotomna monografija Eve Sedak o skladatelju koji je napisao neke od najuspješnijih partitura u povijesti hrvatske glazbe doprinijela je njegovoj afirmaciji u glazbenim krugovima. Sada je došao čas da ga kao velikog majstora orkestralnog i zborskog zvuka prepozna i publika. Simfonija orijenta, praizvedena pod imenom Religiofonija 1934., koja u sedam stavaka prikazuje glavne svjetske religije i Chaos koji povezuje voluminoznost orguljskog zvuka s onim simfonijskog orkestra, skladan samo dvije godine ranije, prikazuju Slavenskog kao skladatelja neobičnog zvukovnog koncepta, neobičnog u odnosu na glazbeno naslijeđe sredine u kojoj je djelovao. „Koncept nove zvukovnosti“ koji Slavenskijev opus čini drugačijim i dojmljivijim od opusa njegovih suvremenika, predstavit će se kao estetikom blizak suvremenom čovjeku.
 
Program:
Josip Štolcer Slavenski: Religiofonija za soliste, zbor i orkestar
Josip Štolcer Slavenski: Chaos za veliki orkestar i orgulje
 

Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba.

U suradnji s:

Filozofskim fakultetom
Katoličkim bogoslovnim fakultetom
Srpskom pravoslavnom crkvom (Mitropolija zagrebačko – ljubljanska)
Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel
Budističkim društvom Shechen
Islamskom zajednicom u Hrvatskoj
Multimedijalnim institutom Zagreb
 
 
10% na jednokratno plaćanje gotovinom. 20% popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). 20% popusta učenicima, studentima, umirovljenicima, članovima HAK-a, za članove MUO-a, za članove Kluba ljubitelja umjetnosti Samobor, dosadašnjim pretplatnicima ciklusa Lisinski subotom, pretplatnicima ciklusa Lisinski Arioso, skupnim posjetama (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici, 2 sata prije koncerta uz predočenje odgovorajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!