Događanja

11.
siječnja 2019.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ACADEMY OF ST. MARTIN
IN THE FIELDS - RASPRODANO

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
ACADEMY OF ST. MARTIN IN THE FIELDS
JOSHUA BELL, violina i umjetničko vodstvo
 
Program:
Sergej Prokofjev: Prva simfonija u D-duru, op. 25, „Klasična“
Camille Saint-Saëns: Treći violinski koncert u h-molu, op. 61
Samuel Barber: Adagio za gudače, op. 11
Georges Bizet: Prva simfonija u C-duru
 
Academy of  St. Martin in the Fields, kultni je komorni gudački orkestar koji je utemeljio sir Neville Marriner 1958. godine s ciljem promicanja napose barokne glazbe. Ansambl je s vremenom proširio repertoar i obuhvatio glazbu i drugih razdoblja, ostajući sve do danas na vrhu svjetske ljestvice najcjenjenijih. Resi ga jedna od najopsežnijih diskografija s više od 500 izdanja i bogat raspored međunarodnih turneja. Uvijek iznova pomiče granice izvrsnosti, muzicirajući u prestižnim koncertnim prostorima od New Yorka do Pekinga. Svojom neposrednošću, otvorenošću i domišljatošću, koji se posebno očituju u sve brojnijim edukativnim i interaktivnim programima, dopire do sve brojnijeg slušateljstva svih uzrasta i staleža. U projektu Side by Side surađuje s članovima ansambla Southbank Sinfonia, s mladim umjetnicima kojima prenosi vlastita iskustva muziciranja bez dirigenta temeljena na vrhunskoj suradnji. Danas ansambl djeluje pod vodstvom Joshue Bella, „pjesnika violine“, kako ga se često naziva, koji se afirmirao i kao vodeći svjetski dirigent. Bell ne prestaje oduševljavati publiku svojom virtuoznošću koja jednostavno ostavlja bez daha. Nemirna duha, strastven, jedinstvenog šarma i svestranih glazbenih interesa postao je klasična superzvijezda.
 
I zanimljivost... Svojom incognito izvedbom jedne siječanjske subote 2007. u podzemnoj postaji grada Washingtona Joshua Bell sudjelovao je u priči Genea Weingartena za Washington Post. Ideja je bila ispitati odnos umjetnosti i konteksta, tj. socijalnu percepciju i prioritete ljudi. Jedan od najvećih svjetskih glazbenika svirao je vrhunska klasična djela u vrijeme najživljeg prometa u gradu, na tri i pol milijuna vrijednom Stradivariju iz 1713., za kojega je najviše zanimanja pokazalo dijete od tri godine, a kojega je na kraju požurivala majka, ne dopuštajući mu da se zadržava!? Weingartenova priča zaslužila je Pulitzera, no ostala su pitanja je li čovjek današnjice u stanju prepoznati ljepotu oko sebe i uživati u njoj...
 
Lisinski subotom poziva vas da se smjestite u udobne naslonjače, zaboravite svakodnevne brige i prepustite se jedinstvenom glazbenom užitku – vrhunskom muziciranju ansambla Academy of St. Martin in the Fields i Joshue Bella!
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!