Događanja

09.
studenoga 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
SIMFONIJSKI ORKESTAR, ZBOR I SOLISTI MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU - RASPRODANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
80 kn
120 kn
150 kn
Ulaznice
80,00 kn
120,00 kn
150,00 kn
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
CAPPELLA ODAK
DARIJA AUGUŠTAN, sopran
EMILIA RUKAVINA, mezzosopran
ROKO RADOVAN, tenor
MIHA BOLE, bas
MLADEN TARBUK, dirigent
JASENKA OSTOJIĆ, zborovođa

Program:
L. van Beethoven: Deveta simfonija u d-molu, op. 125
 
#beethoven2020
Povodom 350 godina Sveučilišta u Zagrebu i ususret 250. obljetnici rođenja L. van Beethovena
 
Velika je to uvertira za 250. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih skladatelja u povijesti glazbe uopće, Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.), koja će se obilježavati diljem svijeta, posebice u njegovu rodnom Bonnu koji će cijele sljedeće godine biti središte poklonika djela toga glazbenog velikana. U zagrebačkom hramu glazbe taj će događaj obilježiti nadahnute mlade snage Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koje će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti legendarnu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125.
 
Beethoven je Simfoniju stvarao desetak godina, naposljetku ravnajući i njezinom praizvedbom, 7. svibnja 1824. – u to vrijeme već gotovo potpuno gluh! Izvedba je dočekana s velikim oduševljenjem koje Beethoven doduše nije mogao čuti, ali je mogao prepoznati ushićena lica i kape koje su letjele visoko u zrak.
 
„Publika je prihvatila glazbenog junaka s velikim poštovanjem i simpatijama, slušajući njegove predivne, gigantske kreacije, sve dok pažljivo upijanje svake note nije erumpiralo u maestralnom pljesku, često i u vrijeme samih stavaka, pogotovo između svakog. Publika ga je pet puta zvala na pozornicu uz glasne stojeće ovacije; zrakom su letjele maramice i šeširi, ruke su bile visoko podignute, tako da ih je Beethoven, premda ih nije mogao čuti, vidio”, napisao je kritičar Theater-Zeitunga nakon praizvedbe toga remek-djela. Buntovnički duh prvi je put u povijesti hrabro u simfonijsko glazbeno tkivo uveo ljudski glas koji pjeva Schillerovu An die Freude, simbol moralnih i društvenih vrijednosti zapadnoga svijeta – bratstva i zajedništva. Ne postoji osoba koja ne prepoznaje karakterističnu melodiju i snagu toga impresivnog stavka djela koje se smatra jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe. Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije zasigurno će pridonijeti dojmljivosti i snazi izvedbe jednoga od najveličanstvenijih glazbenih djela te učiniti da koncertna večer u kojoj se izvodi to djelo ostane u trajnom sjećanju!
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.