Događanja

21.
prosinca 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
OLIVIER LATRY, orgulje

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
OLIVIER LATRY, orgulje
 
Program:
C. B. Balbastre: Noël Bourguignon
C. Franck: Pastorala u E-duru, op. 19, FWV 31
L. Vierne: Allegro vivaceiz Prve simfonije za orgulje u d-molu, op. 14
M. Dupré: Varijacije na staru božićnu temu Noël nouvelet, op. 20
G. Litaize: Reges Tharsis, meditacija na ofertorij Bogojavljenja
J. Langlais: Rođenje (La Nativité) iz Evanđeoskih pjesama (Poèmes évangéliques), op. 2
O. Messiaen: Anđeli (Les Anges) i Bog među nama (Dieu parmi nous) iz Rođenja Gospodinova (La Nativité du Seigneur)
O. Latry: Improvizacija
 
Orguljaška gozba na francuski način
 
Naslovni orguljaš, u tragičnom požaru u travnju stradale, katedrale Notre-Dame (od svoje 23. godine!), Olivier Latry, jedan je od najvećih i najtalentiranijih orguljaša na svijetu! Simple as that, kao što piše jedan od brojnih oduševljenih slušatelja i komentatora na Latryjevoj Facebook stranici. Svjedoče o tome brojna gostovanja u glasovitim svjetskim koncertnim dvoranama, među kojima su Philharmonie de Paris, Disney Hall, San Francisco’s Davies Hall, amsterdamski Concertgebouw, hamburški Elbphilharmonie, filadelfijski Verizon Hall, lajpciški Gewandhaus, bečki Musikverein i Konzerthaus, budimpeštanska Palača umjetnosti, Royal Festival Hall, KKL Lucerne, Royal Albert Hall, Suntory Hall, Marijinsko kazalište, roterdamski De Doelen... Nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima (Philadelphijski orkestar, Filharmonija Los Angelesa, Bostonski simfonijski orkestar, Orkestar Philharmonia, Rotterdamska filharmonija, Sydneyjski simfonijski orkestar, RSO Wien, Hongkonška filharmonija, Simfonijski orkestri iz Toronta i Montréala, Francuski nacionalni orkestar) pod ravnanjem glasovitih dirigenta Myung-Whun Chunga, Andrisa Nelsonsa, Esa-Pekke Salonena, Stéphana Denèvea, Fabiena Gabela, Christopha Eschenbacha, Kenta Nagana, Eda de Waarta i Jukka-Pekke Sarastea. Njegova snažna sklonost francuskom repertoaru odrazila se u snimci kompletnog orguljskog opusa Oliviera Messiaena za Deutsche Grammophon i na albumu posvećenom djelima Césara Francka. Posljednji album za Naïve s djelima bivših i sadašnjih orguljaša katedrale Notre-Dame nosi i njegov pečat. Rezidencijalni je umjetnik Drezdenske filharmonije, orguljaš emeritus Nacionalnog orkestra iz Montréala, predavač na Conservatoire National Supérieur de Paris... Dobitnik je brojnih nagrada u Francuskoj i izvan nje te počasni doktor Sveučilišta McGill u Montrealu.
 
„Moramo učiti od prošlosti kako bismo mogli postojati u budućnosti”, izjavio je Latry. Njegov prepoznatljiv karakter iz kojega proizlaze vrhunske improvizacijske kreacije uživaju veliku popularnost, a posebnu je naklonost publike stekao izvodeći djela suvremenih autora. „Pojedinac se ne može i ne smije boriti s prošlošću; upravo suprotno, treba se iz nje nadahnjivati, a zatim pronaći vlastiti put. Ne bismo trebali govoriti o autentičnosti, nego isključivo o iskrenosti.”
 
Rijetke su prigode da zagrebačka publika ima priliku čuti Walckerovu „kraljicu instrumenata“ u Dvorani Lisinski. Zato je gostovanje vrhunskoga Oliviera Latryja jedinstvena prilika da se uživa u zvuku Walckerovih orgulja i u vrhunskoj interpretaciji koja se ne propušta!
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.