Događanja

22.
studenoga 2017.
Srijeda u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI GAUDEAMUS
SEONG-JIN CHO, glasovir
LUKA LJUBAS, violina
SIMF. ORK. HRT-A
TONČI BILIĆ, dirigent

Srijeda U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
80 kn
Ulaznice
80,00 kn
Pobjednici u Lisinskom!
Prvonagrađeni pijanist Chopinovog natjecanja!
Prvonagrađeni violinist Humlovog natjecanja!
 
LUKA LJUBAS, violina
SEONG-JIN CHO, glasovir (Južna Koreja)
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
Tonči Bilić, dirigent
 
Program
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Frédéric Chopin: Drugi koncert za glasovir i orkestar u f-molu, op. 21
 
***
 
Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu, takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas je nesumnjivo izniman talent... (Niederösterreichische Nachrichten, 2015.)
 
Luka Ljubas (1996.) rođen je u hrvatsko-japanskoj glazbeničkoj obitelji. Prvu poduku dobiva od majke, a nastavlja redom kod Arkadija Vinokurova u Beču, Briana Finlaysona u Klagenfurtu te Gerharda Shulza na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču. Usavršavao se na majstorskim tečajevima istaknutih violinističkih pedagoga kao što su: So-Ock Kim, Pavel Vernikov, Eszter Haffner, Igor Ozim, Rodney Friend i Yuzuko Horigome. Iza sebe ima brojne solističke nastupe, i u bečkom Konzerthausu i na koncertnim pozornicama u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Solistički je gostovao uz Koruški simfonijski i komorni orkestar, Bečki komorni orkestar, Simfonijski orkestar Artsakh, Schloss Schönbrunn Orchester, Academia Ars Musicae, Orchestra di Padova e del Veneto te Kammerorchestre Krems. Austrijski radio rado emitira snimke njegovih izvedbi. Dobitnik je više nagrada na međunarodnim natjecanjima, a posebnu pozornost privukao je pobjedom i osvojenim posebnim nagradama na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, 2017. Nastupio je na open-air koncertu u Zagrebu, u lipnju 2017., sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem mo. Eduarda Straussera. Djeluje i kao komorni glazbenik te kao pedagog. Potporu mu pružaju i poznata bečka graditeljica violina Christine Erix, londonska Beare's International Violin Society te Andree König, čijim posredovanjem na korištenje dobiva violinu glasovitog torinskog graditelja Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.
 
***
 
…ovaj posljednji pobjednik „Chopinova“ natjecanja ponosno može stajati uz bok dosadašnjim glasovitim pobjednicima, kao što su Pollini, Argerich i Zimmerman. (Pianist, 2016.)
 
Mladi korejski pijanist Seong-Jin Cho (1994.) počinje glazbenu naobrazbu sa šest godina, a prvim javnim nastupom s jedanaest godina potvrđuje se kao vrstan glazbenik. Prije preseljenja u Pariz, 2012., i studija u klasi Michela Béroffa na Pariškom konzervatoriju, ostvaruje sjajne uspjehe na međunarodnim pijanističkim natjecanjima: prva mjesta na Natjecanju Frédéric Chopin za mlade pijaniste (Moskva, 2008.) i na Natjecanju Hamamatsu (2009.) te treće mjesto na Čajkovskom (Moskva, 2011.). Uslijedilo je još jedno treće mjesto na Natjecanju Rubinstein u Tel Avivu 2014. i uspon na pobjedničko postolje 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin, 2015. u Varšavi, što ga je vinulo u sam vrh svjetskog pijanizma. Snimka njegove live izvedbe s tog natjecanja u izdanju Deutsche Grammophona zauzela je prvo mjesto južnokorejske pop-ljestvice i u samo tjedan dana od objave dosegla trostruku platinastu nakladu, a do danas čak deveterostruku. Nakon toga iznimnog uspjeha uslijedili su brojni pijanistički nastupi u glasovitim svjetskim koncertnim dvoranama, između ostalog u Carnegie Hallu i Concertgebouw Amsterdam, turneje po Japanu, Tajvanu, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i suradnje s Varšavskom i Liverpulskom filharmonijom, Pariškim orkestrom u Philharmonie de Paris i dirigentom Tomášom Netopilom, orkestrom Santa Cecilia i Valerijem Gergijevim, te Sanktpeterburškom filharmonijom i Jurijem Temirkanovim. Seong-Jin Cho i prije je nastupao s vodećim svjetskim dirigentima i orkestrima: s Myung-Whun Chungom, Lorinom Maazelom, Mikhailom Pletnevom, Češkom filharmonijom, Royal Concertgebouw Orchestrom, Marijinskim orkestrom, NHK simfonijskim orkestrom te Münchenskom filharmonijom. Duboka promišljenost i ekspresivna pronicavost, glazbena zrelost i profinjeno muziciranje uvijek iznova ostavljaju snažan dojam i na slušatelje i na struku pa ne iznenađuje zapažanje Guardiana kako se kod Choa „sve vrti oko glazbe“!
10% popusta na jednokratno plaćanje gotovinom; 20% popusta za pretplatnike ciklusa Lisinski subotom i Majstorskog ciklusa HRT; 20% popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu) i skupne posjete (više od 15 ulaznica). Popusti se ne zbrajaju.