Događanja

07.
prosinca 2017.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI ARIOSO
ŽELJKO LUČIĆ, bariton
IVANA LAZAR, sopran
SIMFONIJSKI
ORKESTAR HRT-A
IVO LIPANOVIĆ, dirigent

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
Željko Lučić, bariton
Ivana Lazar, sopran
Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović
, dirigent

Ovom izvedbom Don Carla, Željko Lučić zaslužio je naziv jednog od najznačajnijih verdijanskih baritona na svijetu, ističe Financial Times nakon izvedbe Verdijeve opere La forza del destino u Operi San Francisca. Potvrđuje to i niz opernih uloga u Verdijevim operama koje je posebno bio pozvan pjevati o 200. obljetnici Verdijeva rođenja kao i činjenica da je od 120 nastupa u produkcijama Metropolitana 90 bilo u 7 Verdijevih uloga koje je većinom izravno prenosio Met Live in HD. Tumačio je uloge u Verdijevom Macbethu, Travijati, Rigolettu, Simonu Boccanegri, Otellu, Krabuljnom plesu, Trubaduru, Nabuccu, i to u produkcijama najznačajnijih svjetskih opernih kuća kao što su: Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Staatsoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala, Bayerische Staatsoper i Opera Paris. Treba istaknuti i nastupe u ulogama Puccinijeva triptiha: Plašt i Gianni Schicchi. U iznimnoj pjevačkoj karijeri surađivao je s brojnim vrhunskim umjetnicima i dirigentima među kojima su Riccardo Muti, James Levine, Fabio Luisi i Antonio Pappano, te s redateljima kao što su glasoviti Jean Luc Bondy i David McVicar. Pred njim su u 2018. godini nove uloge: Alfio u Cavalleriji rusticani u Metropolitanu, nastupi u operama Rigoletto u Dresdenu, Simon Boccanegra i Scarpia u Münchenu, Rigoletto u Frankfurtu, Machbeth u Bečkoj državnoj operi i Covent Gardenu, Trubadur u Parizu. Godine 2019. očekuju ga Jago i Macbeth u Metropolitanu, Germont u Lyric Operi u Chicagu, André Chénier u Covent Gardenu te uloga u Aidi u Dresdenu 2020. godine. Ova iznimna pjevačka karijera započela je nadmoćnom pobjedom na međunarodnom natjecanju Francisco Viñas u Barceloni 1997., koja mu donosi desetogodišnji angažman u Frankfurtskoj operi. Lučić je ostvario i niz koncertnih nastupa u suradnji s brojnim svjetskim orkestrima među kojima su i nastup sa Zagrebačkom filharmonijom na zatvaranju jubilarnih 65. Dubrovačkih ljetnih igara 2014., a popisu će se, zahvaljujući zagrebačkom nastupu pridružiti i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Izvedbom u ciklusu Lisinski Arioso ravnat će mo. Ivo Lipanović, koji preko dvadeset godina nastupa u inozemstvu, ravna operama i orkestrima u Veroni, Seoulu, Nici, Berlinu, Ankari, Parizu, Messini... On je dirigent koji nepodijeljena srca pristupa izvedbama i koncertnog i opernog repertoara. Jer kako sam kaže: To je stara priča po kojoj postoje simfonijski i operni dirigenti. To uporno negiram, ne priznajem i neću nikada priznati jer glazba je jedna jedina i sveobuhvatna.

Bariton Željko Lučić […] pjevao je snagom i elegancijom koja na vidjelo iznosi urođenu otmjenost Verdijeve partiture. (James Jorden)

***

[…] Željko Lučić kao Gérard: predivno pjevanje, atraktivno oslikan portret revolucionarnog političara koji se suočava s moralnim posljedicama osobnih motivacija koje ugrožavaju njegov integritet. (Tim Ashley, The Guardian)

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, pretplatnike ciklusa Lisinski arioso, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i Končar DIST, skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!