Događanja

28.
veljače 2018.
Srijeda u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI ARIOSO
Y. EYVAZOV, tenor / R. RINALDI, mezzosopran / G. SURIAN, bas-bariton / K. KOLAR, sopran / ORKESTAR OPERE HNK U RIJECI
M. BOEMI, dirigent

Srijeda U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
Yusif Eyvazov, tenor
Rossana Rinaldi, mezzosopran
Giorgio Surian, bas-bariton
Kristina Kolar, sopran
Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci
Marco Boemi, dirigent
 
Program:
Georges Bizet: Carmen
Camille Saint-Saëns: Samson i Dalila
Giuseppe Verdi: Aida

Jedan od najboljih tenora današnjice, Yusif Eyvazov, gost je ciklusa Lisinski arioso! Odrastao je u Azerbajdžanu, čijim je „počasnim umjetnikom“ od 2017. po odluci Predsjednika Republike Azerbajdžana. Školovao se u Italiji dok je uzbudljivu i dinamičnu pjevačku karijeru, koja odražava i njegov temperament, započeo u moskovskom Boljškoj teatru. Do sada je utjelovio Turiddua u izvedbi Mascagnijeve Cavallerije Rusticane sa Simfonijskim orkestrom La Verdi u Milanu, Radamesa u Verdijevoj Aidi u produkciji Opere Fiesole i Teatro dell'Opera di Roma, Cavaradossija u Tosci Boljšoj tetra, pjevao je naslovnu ulogu u Verdijevu Otellu na Ravenna Music Festival, Andrea Chéniera u istoimenoj operi Umberta Giordana u Praškoj državnoj operi i u milanskoj Scali, naslovnu ulogu u Verdijevu Don Carlosu u moskovskom Boljškoj teatru, Maurizija iz Cileove opere Adriana Lecouvreur u Marijinskom kazalištu u St. Peterburgu. Tu su i uloga Canija ostvarena u Operi Los Angelesa u produkciji I Pagliaci pod ravnanjem Plácida Dominga, debiji u Metropolitan operi i Wiener Staatsoper u ulozi Calafa u Puccinijevu Turandotu te debiji u Pariškoj operi i Staatsoper Berlin kao Manrico u Verdijevu Trubadu. Naposljetku, pjevao je i Des Grieuxa u Manon Lescaut, 2014., u Rimu pod ravnanjem Riccarda Mutija, kada je upoznao i prvi put zapjevao s glasovitom sopranisticom Annom Netrebko, koja mu je doskora postala i životnom družicom. U istoj su operi zajedno zapjevali i na Salcburškom festivalu 2016. godine, a umjetničku suradnju nastavljaju i na brojnim svjetskim koncertnim pozornicima. Tako 2016. polaze na azijsku turneju, koju ujesen 2017. proširuju i na Australiju, a pjevaju i u Palau de la Música Catalana u Barceloni pod ravnanjem Massima Zanettija. Eyvazov surađuje i s brojnim drugim umjetnicima, među njima je i talijanski dirigent Marco Boemi, s kojim će prvi put nastupiti i u Hrvatskoj uz Orkestar HNK Ivana pl. Zajca. Na koncertnoj pozornici zagrebačkog Lisinskog pridružit će im se i sjajna mezzosopranistica Rossana Rinaldi, miljenica talijanskih opernih kuća, koja je surađivala s brojnim vodećim dirigentima i umjetnicima današnjice kao što su Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nello Santi te José Carreras, Placido Domingo, José Cura, Marcelo Alvarez, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Barbara Frittoli i Katia Ricciarelli. Ostvarila je niz uspješnih opernih uloga u Italiji, Švicarskoj i Japanu, koje su naišle na odobravanje publike i glazbene kritike.

Eyvazov je uzbudljiv tenor prodornog, gromoglasnog i iznimno talijanskogglasa… Potpuna dominacija čistog ljudskog glasa izvještenog postizati iznimne stvari koji dopiru do nas kao nijedan drugi glas… ništa se ne da usporediti s time.

(Mark Swed, L. A. Times)

Tako prirodno moćan glas s blistavim visinama bez natruha suvišne oštrine. Visoki 'c' iz njegova grla izlazi kao da je to najprirodnija stvar na svijetu. On je doista istinski 'spinto tenor'!

(Ursula Wiegand, Der Neue Merker)

Uloga Des Grieuxa predstavlja beskompromisnu kombinaciju lakoće i žestine, a azerbajdžanski tenor Yusif Eyvazov pjevao ju je prodornom, sirovom privlačnošću; njegov brzi, široki vibrato pretvara zvuk u teatar… njegov glas odjekuje moćnom snagom. Njegovo umijeće obećava. (Zachary Woolfe, The New York Times)

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, pretplatnike ciklusa Lisinski arioso, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i Končar DIST, skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!