Događanja

05.
prosinca 2019.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

KANCONIJER – ZBOR I SO HRT-A:
SUPPÉ I OFFENBACH

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Margareta Klobučar, sopran
Janja Vuletić, mezzosopran
Krešimir Špicer, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton
 
Program:
Franz von Suppé: Boccaccio, izbor iz operete
Jacques Offenbach: Hoffmanove priče, izbor iz opere
 
Rođen u Splitu gdje su mu djed i otac bili u državnoj službi, Franz von Suppé zaslužan je za uspjeh žanra operete u Beču, te mu se pripisuje i prva opereta na njemačkom jeziku. Nastala u Parizu, kao zabava srednje i niže građanske klase, prožeta šalama, satirom i burleskom, opereta svoj procvat u Francuskoj duguje Jacquesu Offenbachu u drugoj polovici 19. stoljeća. Njegov utjecaj proširio se i na Austriju, ponajprije Beč, gdje je Suppé 1860. uspješno predstavio prvi izvorni bečki odgovor na prevladavajući francuski repertoar.
Nakon mnogih hvaljenih opereta, Suppé je 1879. stvorio Boccaccio, koji se, zbog neodoljivih arija i razrađene orkestracije, smatra njegovim najboljim ostvarenjem. I sam ga je ocijenio kao „najveći životni uspjeh”.
Istodobno, Offenbach je stjecao ugled i 'ozbiljnijim' djelima; među posljednjima je opera Hoffmanove priče čije su je privlačne točke i fantastična radnja zadržale na opernim repertoarima do danas.
U povodu 200. obljetnice rođenja dvojice skladatelja, maestro Aleksandar Marković predvodi izbor iz tih djela uz zvjezdanu solističku postavu.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.