Događanja

16.
travnja 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

KANCONIJER – ZBOR I SO HRT-A:
SIMFONIJA USKRSNUĆA
- OTKAZANO

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Otkazano
Otkazano
Prema preporuci Ministarstva zdravstva, koncert je otkazan. 
 
Povrat novca za kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Lisinskog - od utorka, 14. travnja ili na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 
 
Organizator zahvaljuje na razumijevanju.
 
 
 
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Philipp von Steinaecker, dirigent
Kristina Kolar, sopran
Ivana Srbljan, mezzosopran
Zbor i Orkestar Opere HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke
 
Program:
Gustav Mahler: 2. simfonija „Uskrsnuće"
 
Tipično za svoju viziju ljudskih težnji i idealizma, Gustav Mahler je u Drugoj simfoniji stvorio osobni, ali time ne manje univerzalni, koncept 'uskrsnuća'. Nastavljajući ideje predstavljene u Prvoj simfoniji, napisao je simfonijski stavak Totenfeier (Pogrebni obred) za koji je Hans von Bülow rekao: „Ako je to što sam čuo još glazba, ja više ništa ne razumijem.” Mahler je bio slomljen, i čak razmišljao o tome da odustane od skladateljskog poziva, no to se nije dogodilo. Nastavio je rad, pri čemu je upotrijebio pjesme Sv. Antun Padovanski propovijeda ribama i Prasvjetlo iz zbirke Dječakov čarobni rog. Za zaključni, peti stavak nove simfonije,nadahnuće je dobio na misi tijekom Bülowova pogreba, na kojoj je čuo odu Uskrsnuće F. G. Klopstocka: „Pogodilo me poput munje, i sve mi je postalo pregledno i jasno!”
Djelo je praizvela Berlinska filharmonija 1895., nakon čega je zapisao: „Paralela između života i glazbe možda je dublja i opsežnija negoli je sada moguće opisati. Ipak, ne tražim ni od koga da me u tome slijedi, i ostavljam tumačenje detalja imaginaciji svakoga slušatelja.”
U izvedbi toga monumentalnog djela, Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružuju se gosti iz Opere HNK-a Ivan pl. Zajca iz Rijeke: nacionalna prvakinja Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan te Zbor i Orkestar, pod ravnanjem gosta, njemačkog maestra Philippa von Steinaeckera.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.