Događanja

10.
listopada 2017.
Utorak u 20:00 sati
Mala dvorana

HEAVY METAL CIKLUS
SIMPLY BRASS

Utorak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ulaz uz pozivnicu
Ulaz uz pozivnicu
Vrhunski brass kvintet u Heavy Metal ciklusu
 
Kvintet SIMPLY BRASS djeluje od 2006. godine i otad je održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja i prerada za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma te tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz-skladbi i popularnih melodija.
Ansambl je ostvario suradnju sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH, nastupajući na koncertima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao i  na Velikogoričkom brass festivalu. Uz kvintet nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici (Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Sebastián Gil Armas, Radovan Cavallin, Šimun Matišić i Mia Elezović). Kvintet je 2010. godine snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, u suradnji s izdavačkom kućom Cantus d. o. o.
 
Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Juilliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu za Simply brass kvintet i njemu posvećenu. Zapažen je i nastup na Festivalu hrvatske glazbe u Beču 2012. godine. Kvintet je surađivao s Koncertnom direkcijom Zagreb (Glazbeni prsten), a od 2011. do 2015. godine imao je i stalni ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. U ožujku 2013., u suradnji s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, ansambl je praizveo Jazz koncert za brass kvintet i big band koji je za kvintet skladao doajen hrvatske jazz-glazbe Miljenko Prohaska. U 2013. godini ansambl je ostvario dva zapažena međunarodna gostovanja: Maspalomas International Trumpet Festival (Gran Canaria u Španjolskoj) i Sveučilište Laval u kanadskom Quebecu. U svibnju 2015. Kvintet je ostvario međunarodnu koncertnu turneju u Kini; nastupio je u šest velikih gradova i ostvario zapažen uspjeh. Brojni su i edukativni koncerti u osnovnim školama u kojima ansambl predstavlja glazbu za limene puhače i potiče djecu i mlade da se zainteresiraju za limene puhaće instrumente.
 
Program:
 
Dalibor Grubačević (1975.):
DVIJE RIJEKE
Drava
Mura
 
Grigoraş Ionică Dinicu (1889.-1949.):
HORA STACCATO
(obrada: A. Bošnjak)
 
Enrique Crespo (1941.):
VALS PERUANO
 
Vittorio Monti (1868. -1922.):
ČARDAŠ
(obrada: A. Bošnjak)
 
Eric Ewazen (1954.):
BALKANIKA
I. Crkva (Roof of St. Mark's)
II. Lullaby & Lament
III. Falls of Rastoke
IV. Rustic Dance / Burek Dance
 
Giacomo Puccini (1858.-1924.):
NESSUN DORMA (obrada: A. Bošnjak)
 
Enrique Crespo (1941.):
RAGTIME
 
Miljenko Prohaska (1925.-2014.):
SIMPLE PIECE FOR SIMPLY BRASS
 
Richard Roblee (1943.):
BLUES FOR BRASS
 
Robert Kraft (1955.):
BEAUTIFUL MARIA OF MY SOUL
(obrada: A. Bošnjak)
 
Henry Filmore (1881.-1956.):
LASSUS TROMBONE
(obrada: A. Bošnjak)