Događanja

20.
veljače 2016.
Subota u 20:00 sati
Mala dvorana

GLAZBENE STAZE: BAROQUE AND BLUE

Subota U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Udruga Moj svijet
40 kn
Ulaznice
40,00 kn
Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
 
Ansambl Glazbene staze i čembalist Franjo Bilić
 
Barok je bio i ostao inspiracija mnogim glazbenicima pa tako i Ansamblu Glazbene staze. Kroz posljednjih nekoliko godina Ansambl je istraživao njegove utjecaje u jazz i popularnoj glazbi, a ove godine propitkujemo njegov odraze u  suvremenoj klasičnoj glazbi.
 
U ovom izazovu ansamblu Glazbene staze pridružit će se ponajbolji hrvatski mladi čembalist, prošlogodišnji sudionik koncerta Volim, volim, volim i ovogodišnji laureat međunarodnog natjecanja "Ferdo Livadić" u Samoboru - Franjo Bilić.
 
Ansambl Glazbene staze je peteročlani miješani instrumentalni sastav. Po formi svrstava se u Pierrot sastave, kakvi su rijetki u svjetskim razmjerima, a jedini je takav u Hrvatskoj.  Stalni postav ansambla čine:  Eda Rimanić – flauta, YaroslavSadovyy– klarinet, ĐanaKahriman – violina, Mia Grubišić – violončelo i Iva Ljubičić – klavir, a ovisno o vrsti programa koje izvode ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Norveška, Ukrajina).Ansambl u današnjem sastavu djeluje od 2012. godine, a proizišao je iz istoimenog Ciklusa Glazbene staze.
 
Koncerti Ansambla tematski su osmišljeni, a vrlo često spajaju klasiku s drugim glazbenim izričajima - filmskom glazbom, jazzom, šansonom. S osobitim uspjehom, pohvalama kritike i velikim interesom publike, Ansambl je izveo programe Crveni ruž, Music Trekmeets Star Trek i Fantasia.Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa, pa je ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture).
 
Od samih početaka Ansambl surađuje s mladim domaćim kompozitorima pa je do sada praizveo kompozicije Ivane Kovač, Biance Ban, Ivana Končića i Sande Majurec, a slijede i suradnje sa Ivanom Josipom Skenderom i Tomislavom Uhlikom.
 
Osim u sklopu Ciklusa Glazbene staze, Ansambl je ostvario niz koncerata u gradovima diljem Hrvatske: Rijeka, Zadar, Višnjan, Novska, Valpovo, Slavonski Brod, Vrbovec, Lipik te u sklopu raznih posebnih prigoda. Među posljednjim koncertima ističe se nastup na otvorenju 21. sezone Ciklusa kućnih koncerata iz salona Očić u listopadu 2015. uz prijenos uživo na Hrvatskom radiju.
 
Izvođači:
Ansambl Glazbene staze
Eda Rimanić, flauta
Yaroslav Sadovyy, klarinet
Đana Kahriman, violina
Mia Grubišić, violončelo
Iva Ljubičić, klavir
 
Program:
J. S. Bach, L.-C.Daquin, A.Knešaurek, T. Uhlik, C. Bolling, M. Nyman
50% popusta za učenike, studente i umirovljenike. Za vlasnike HGM kulturnog pokaza ulaz slobodan.