Događanja

18.
svibnja 2019.
Subota u 20:00 sati
Velika dvorana

DERVIŠ I SMRT

Subota U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
90 kn
120 kn
150 kn
180 kn
Ulaznice
90,00 kn
120,00 kn
150,00 kn
180,00 kn
Svijet emocija izrađen plesom... Edina Papo / Dnevni avaz
Derviš i smrt za povijest! Bruno Lucić / Jutarnji list
Neodoljiv nebeski ples! Marija Živković / h-alter.org
Val aplauza obilježio predstavu! Jasenka Leskur-Staničić / Slobodna Dalmacija
 
Derviš i smrt, najpoznatiji roman Meše Selimovića, dobio je novu dimenziju.
Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku.
 
Pod koreografskom palicom Igora Kirova, uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.
Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije... duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni.
Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.
 
Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitkuTako počinje roman Derviš i smrt koji će posjetitelji Lisinskog moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK-a.