Događanja

06.
lipnja 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

C. ORFF: CARMINA BURANA - ODGOĐENO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Odgođeno
Odgođeno

Koncert je odgođen te će se održati na jesen. Točan datum koncerata bit će objavljen uskoro. Kupljene ulaznice vrijede za novi termin.

Povrat novca za kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 11 do 19 sati ili internetskim putem na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 
 
CARL ORFF: CARMINA BURANA 
IVANA LAZAR, sopran
LADISLAV VRGOČ, tenor
LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
AKADEMSKI ZBOR IVAN GORAN KOVAČIĆ
VETON MAREVCI, dirigent
 
Program
 
FORTUNA IMPERATRIX MUNDI | FORTUNA, VLADARICA SVIJETA
O Fortuna | O Fortuno
Fortune plango vulnera | Plačem nad ranama Fortune
 
I. PRIMO VERE | PROLJEĆE
Veris leta facies | Vedro lice proljeća
Omnia sol temperat | Sunce sve razblažuje
Ecce gratum | Evo blagog
 
UF DEM ANGER | NA LIVADI
Tanz | Ples
Floret silva nobilis | Cvjeta šuma
Chramer, gip die Varwe mir | Crvenu mi boju daj
Reie | Kolo Were diu Werlt alle min | Cijelim da svijetom vladam
 
II. IN TABERNA | U KRČMI Estuans interius | Iznutra sam izjeden
Olim lacus colueram | Po jezeru sam plivao
Ego sum abbas | Ja sam opat
In taberna quando sumus | Kad u krčmi skupa svi smo
 
III. COUR D'AMOURES | LJUBAVNO NADMETANJE
Amor volat undique | Ljubav svuda dolijeće Dies, nox et omnia | Dan i noć i svaki stvor
Stetit puella | Stajala djeva Circa mea pectora | U mojim se grudima
Si puer cum puellula | Ako mladić pokraj mlade
Veni, veni, venias | Dođi k meni, o dođi ti!
In truitina | U duši
Tempus est iocundum | Vrijeme baš je krasno
Dulcissime | Najslađi moj
 
BLANZIFLOR ET HELENA | BLANZIFLOR I HELENA Ave formosissima | Zdravo, najdivnija od svih
 
FORTUNA IMPERATRIX MUNDI | FORTUNA, VLADARICA SVIJETA
O Fortuna | O Fortuno
 
Sopranistica Ivana Lazar članica je Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Djelovala je kao solistica renomiranih ansambala za ranu glazbu: Hrvatskog baroknog ansambla i Le Parlement de Musique iz Strasbourga. Suosnivačica je ansambla za ranu glazbu Camerata Garestin. Redovito koncertno nastupa kao vrsna interpretkinja djela baroknih, pretklasičnih i klasičnih majstora u suradnji s uglednim domaćim i inozemnim ansamblima i orkestrima. S jednakim uspjehom prisutna je i na opernoj sceni, na kojoj niže brojne nastupe u koloraturnim ulogama sopranskog repertoara (Gilda, Kraljica noći, Ofelija, Lucia, Adele, Musetta, Oscar, Clorinda). Dobitnica je brojnih nagrada.
 
Tenor Ladislav Vrgoč prvak je opere HNK-a u Osijeku. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastavio je operno usavršavanje u Stuttgartu (Bruce Abel, Stephan Schmidt, Konrad Richter, France Simard-Bruse) i usavršavanje u lirskom opernom fahu kod Donalda Georgea (State University of New York). Dobitnik je više nagrada i gost brojnih koncertnih i festivalskih pozornica u Europi, Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Nastupao je na brojnim domaćim i inozemnim opernim pozornicama. Snimao je za diskografske kuće Croatia Records, Aquarius Records i SWR Stuttgart. Od 2011. umjetnički je suradnik na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.
 
Bariton Ljubomir Puškarić studirao je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu završio je Performer diploma program u klasi Roberta Harrisona, 2010. godine. Od 2015. član je Opere zagrebačkoga HNK-a gdje je ostvario brojne uloge. Pjevao je i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Osijeku i Rijeci, u SNG-u Ljubljana, Teatro dell'Opera Roma, Cincinnati Opera, Lyric Opera Chicago, Seattle Opera. Od koncertnog repertoara pjeva u rekvijemima Brittena, Fauréa, Brahmsa, Duruflea. Tumačio je solističku ulogu u Orffovoj kantati Carmina Burana uz Clevelandski orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i Columbus Indiana Philharmonic.
 
Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, utemeljen 1948. godine, vodili su brojni istaknuti hrvatski dirigenti. U poduljem popisu domaćih i inozemnih umjetnika, solista, dirigenata i orkestara s kojim je Zbor ostvario suradnju ističu se: L. pl. Matačić, M. Horvat, Z. Mehta, sir Y. Menuhin, K. Penderecki, L. Maazel, E. Morricone, K. Masur, D. Kitajenko, V. Gergijev, sir N. Marriner, V. Ruždjak, R. Pospiš-Baldani, J. Carreras, A. Bocelli, I. Mula, Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litavski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar i dr. Zbor je gostovao diljem Europe, SAD-a i u Aziji. Visoki interpretativni dosezi Zbora potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima (Rektorova nagrada, Nagrada grada Zagreba i Vladimir Nazor).  Od 2003. godine umjetnički voditelj Zbora je Luka Vukšić.
 
Dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik godine za 2018., talentirani dirigent Veton Marevci studirao je orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Uroša Lajovica. Usavršavao se na seminarima Colina Mattersa i Aluna Francisa. Početkom 2015. prvi put ravna Zagrebačkom filharmonijom s kojom nastavlja suradnju kao asistent dirigenta: priprema programe za gostujuće dirigente, ravna izvedbama Orffova djela Carmina Burana te humanitarnim koncertom Korak u život s 2Cellos. Simfonijskim orkestrom HRT-a prvi put ravna na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018., a osim što je povremeno asistent dirigenta, s orkestrom je snimio Papandopulov Koncert za saksofon i orkestar te Obradovićev Bird concerto za njihov nosač zvuka u izdanju Croatia Recordsa. Diplomsku godinu proveo je asistirajući u HNK-u Zagreb u pripremi izvedbe Wagnerova Ukletog Holandeza te ondje stječe diplomu dirigirajući Puccinijevom La Bohème. Suradnja s nacionalnom kazališnom kućom nastavlja se i u 2019. na Mozartovoj Čarobnoj fruli. Surađuje i s drugim domaćim i inozemnim ansamblima, a Karlovačkom komornom orkestru postaje umjetnički voditelj. Posebnu sklonost gaji prema zborskom dirigiranju i surađuje s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te sa Zborom HRT-a.
 
Zagrebačka filharmonija je orkestar s gotovo 150-godišnjom tradicijom vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promicatelj je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni ambasador Hrvatske u svijetu. Zaštitni je znak grada u kojem djeluje, glazbena institucija koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture, u kojemu je daleke 1871. počela profesionalna orkestralna aktivnost. Godine 1920. orkestar je dobio naziv koji i danas nosi. Cijelo je vrijeme u hrvatsku prijestolnicu donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi-dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej. Mnogi proslavljeni dirigenti i solisti surađivali su sa Zagrebačkom filharmonijom. Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu, Omanu, Kini i Argentini. U veljači 2016. orkestar je nastupio i na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu. Tri godine zaredom Zagrebačka filharmonija na poziv održava svečane koncerte na novogodišnje jutro u Salzburgu. Redovito sudjeluje na Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennalu Zagreb. Od 2011. godine intenzivirala se suradnja s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, jednim od najvećih dirigenata današnjice, i ta suradnja traje sve do danas. Zagrebačku filharmoniju krasi bogata diskografija u nakladi cijenjenih hrvatskih i svjetskih diskografskih kuća (Virgin Classics, Deutsche Grammophon, Naxos, Oehms Classics, Parma Recordings) od kojih su mnoga ovjenčana nagradama. Orkestru je dodijeljena i Nagrada grada Zagreba kao visoko javno priznanje za izvanredne zasluge u promicanju glazbe i kulture. Pod vodstvom šefa-dirigenta Davida Danzmayra i umjetničkog savjetnika, maestra Dmitrija Kitajenka, Zagrebačka filharmonija nastavlja uspješnu koncertnu djelatnost.