Događanja

07.
studenoga 2015.
Subota u 19:30 sati
Mala dvorana

8. MEĐUNARODNI FESTIVAL HELIGONKI

Subota U 19:30
Mala dvorana
Organizator: Društvo "Goranin" Zagreb
45 kn
Ulaznice
45,00 kn
Heligonka je oduvijek bila dio kulturnog identiteta običnog, malog čovjeka Gorskog kotara, a i sada se s jednakom ljubavi svira kao dio muzičkog nasljeđa koje se na najljepši način stapa s ljepotom prirode, kao njen nerazdvojni dio. Želeći približiti i to kulturno bogatstvo Gorskog kotara, a time i cijele Županije,  Društvo Goranin iz Zagreba,  u praskozorje 230-tog rođendana  Gorskog kotara, 6. studenoga 2008., u Maloj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ organiziralo je 1. Međunarodni festival svirača heligonki.
 
Od tada festival se tradicionalno održava i svi posjetitelji mogu uživati u posebnom izričaju zvukova i umijeću sviranja, u nečemu što se činilo da je Slovensko, Austrijsko, Alpsko, a bilo je tako posebno „hrvatsko-goransko“. S obzirom da nema sličnog festivala koji bi nadmašio nacionalne okvire, a kako je malo poznato da se taj posebni instrument svira i u Švedskoj, Slovačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Švicarskoj, smatramo kako bi ideja mogla zaživjeti  i unutar Europske unije koja potiče regionalnu suradnju i kulturni turizam.
 
Heligonka je vrlo malo poznat, instrument i jedan od posebnih muzičkih izričaja Gorskog kotara. Naziva se još dijatonička harmonika ili frajtonerica i neizostavni  je dio  kulturnog identiteta i nasljeđa, koje se stoljećima prenosi pokoljenjima, kao dio tradicije, kao dio svakodnevice goranskog čovjeka. Pritiskom na jedno dugme, kod upuhavanja mijeha, ona daje jedan ton, a kod ispuhavanja mijeha, pritiskom na to isto dugme daje drugi ton. U Hrvatskoj se ne uči sviranje heligonke u glazbenim školama već se umijeće sviranja desetljećima prenosi s koljena na koljeno, s očeva na sinove, s djedova na unuke. Stoga je društvo Goranin odlučilo otrgnuti iz zaborava sviranje tog instrumenta i ove godine organizira osmu godinu zaredom međunarodni festival Heligonki!
 
SUDIONICI:
Svjetski prvak Kranjec Zlatko iz Celja, Banda Žluk iz Trsta, Gašper Zlobko iz Brežica, Luka Erent iz Čabra, Denis Kezele iz Delnica...