Događanja

16.
travnja 2018.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

51. TRIBINA "DARKO LUKIĆ" MLADI U LISINSKOM
LATICA ANIĆ, violončelo
FRANJO BILIĆ, čembalo

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
MLADI U LISINSKOM & HDGU 2017./2018.
 
LATICA ANIĆ, violončelo
FRANJO BILIĆ, čembalo
 
Program:
J. Brahms: Prva sonata za violončelo i klavir u e-molu, op. 38
A. Piazzolla: Le Grand Tango, za violončelo i klavir
J. S. Bach: Goldberg varijacije, BWV 988
 
Latica Anić (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u razredu Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga a kao stipendistica  zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu. Od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Akademsku godinu 2014./2015. provela je u okviru programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a od listopada iste godine usavršava se u razredu Raphaela Merlina na u Conservatoire à rayonnement régional in Boulogne-Billancourt u Parizu. Pobjednica je nekoliko državnih i međunarodnih natjecanja. Kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Filharmoniju iz Plevena, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar. Ostvarila je suradnju kao komorna glazbenica sa članovima takvih ansambala kao što su Ébène kvartet i Kuss kvartet. Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Lihtenštajnu i Švicarskoj, nastupajući na međunarodnim glazbenim festivalima kao što su primjerice Next Generation Festival u Švicarskoj, Sommerliche Musiktage u njemačkom Hitzackeru te festival Katya Popova u Bugarskoj.
 
Franjo Bilić (Zagreb, 1994.) završio je Klasičnu gimnaziju i klavir na Glazbenoj školi Pavla Markovca, u razredu Jelice Kuzmin. Glazbenu naobrazbu počeo je kao solist (dječački sopran) zborova Krijesnice i Zagrebački dječaci s kojima je nastupao u Dvorani Lisinski i zagrebačkom HNK-u, diljem Hrvatske i u Wisconsinu (SAD). Nastupao je kao solist, samostalno ili uz pratnju orkestra, kao komorni glazbenik i čembalist u orkestru polaznika Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica u operama Johna Gaya, Johna Blowa, Henryja Purcella i Jean-Philippea Rameaua. Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima te s eminentnim umjetnicima: Adrian Butterfield (Velika Britanija), Kimiko Nakazawa (Japan), Maxim Fedotov (Rusija). Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe osvojio je osam prvih nagrada, tri druge i dvije treće nagrade od 2007. do 2013. u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio. Na natjecanju Pianoforte u Poreču, osim najviše, prve nagrade u kategoriji, dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha. Kao čembalist, pobjednik je 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru. Dobitnik je Dekanove nagrade za zapažena umjetnička postignuća u akademskoj godini 2014./2015. Kao dirigent ravnao je izvedbom opere Agrippina Georga Friedricha Händela u Operi HNK-a u Zagrebu. U slobodno vrijeme uči svirati violončelo i udaraljke. Bavi se i skladateljskim radom.
50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Jedan sat prije koncerta učenici i studenti uz predočenje valjanog dokumenta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn ukoliko je preostalo ulaznica.