Događanja

15.
siječnja 2018.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

51. TRIBINA "DARKO LUKIĆ" MLADI U LISINSKOM
HIWOTE TADESSE, viola
DOMAGOJ GUŠĆIĆ, klavir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
MLADI U LISINSKOM & HDGU 2017./2018.
 
HIWOTE TADESSE, viola
DOMAGOJ GUŠĆIĆ, klavir
 
Program:
Michael Kugel: Prelude Ysaÿe za violu solo
Johannes Brahms: Sonata u f-molu za violu i glasovir, op. 120, br. 1
Boris Papandopulo: Sonata za violu i glasovir
Robert Schumann: Märchenbilder za violu i glasovir, op. 113
 
Hiwote Tadesse (1993.) hrvatska je violistica etiopskog porijekla. Svoje glazbeno obrazovanje započela je na GU Elly Bašić u klasi Andreje Halužan-Bratković. Hiwote je maturirala na istom paralelno završivši IV gimnaziju u Zagrebu. 2011. godine počinje studirati na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu (Belgija) i Konzervatoriju u Maastrichtu (Nizozemska) u klasi jednog od najboljih svjetskih violista, Michaela Kugela, gdje je 2016. završila diplomski studij kao najbolja studentica u generaciji. Hiwote se trenutno usavršava na belgijskoj prestižnoj Queen Elisabeth Music Chapel. Hiwote je u sezoni 2016./17. vodila viole u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a od 2017. djeluje na mjestu zamjenika vođe viola u Zagrebačkoj filharmoniji. Hiwote je dobitnica mnogih nacionalinih i međunarodnih nagrada: Grand Prix na Internacionalnom natjecaju mladih glazbenika u Moskvi (2014.), prve nagrade na Internacionalnom natjecanju Citta di Barletta u Italiji (2013.) prve nagrade na 46. i 48. Hrvatskom natjecanju studenata glazbe i plesa (2008., 2010.). Za vrijeme studija u Belgiji Hiwote je osvojila solističko natjecanje i nastupila uz Orkestar Kraljevskog Konzervatorija u Gentu pod palicom Dirka Brossea. Solistički je nastupila uz La Chapelle Sauvage, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, a komorno surađivala s A. Zemtsovom, T. Samouil, G. Hoffmanom, A. Dumayem. Od 2013 Hiwote postaje član Hulencourt Soloists Chamber Orchestra, tada pod vodstvom Guya Braunsteina. Kao solistica i komorni glazbenik Hiwote je nastupala diljem Hrvatske i u inozemstvu: Austriji, Italiji, Sloveniji, Izraelu i Beneluxu. Također je kao predavač i komorni glazbenik sudjelovala na Zimskom festivalu komorne glazbe na Floridi, SAD, te držala seminare u Hrvatskoj i Etiopiji. 2015. Hiwote je prošla zahtjevnu audiciju i predstavljala Hrvatsku na ljetnoj turneji Orkestra mladih Europske Unije. Kao solistica, dobila je priliku nastupati na Grafenegg festivalu i Spazio Klassik festivalu. Hiwote se usavršavala na seminarima profesora A. Arada, G. Karnija, W. Kossjanenka, W. Strehlea. Trenutno svira na modernom instrumentu graditelja O. Erdesza, koji joj je ljubazno dan na korištenje od obitelji Erdesz.
 
Domagoj Gušćić (Zagreb, 1982.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi. Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u Austriji, SAD-u, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Sloveniji. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije. Sudjelovao je u ciklusima “Mladi u Lisinskom“ te “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj” te je ostvario zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu. S violinisticom Tarom Horvat nastupao je u Hrvatskoj i Italiji, na međunarodnom festivalu “Nei suoni dei luoghi”. Od 2014. sudjeluje na Vareš Classic Festivalu s violinisticom Andreom Nikolić te baritonom Matijom Meićem. Sudjeluje od 2012. na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji “Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost” u Odessi, gdje je održao recital s predavanjem. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble). Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnički suradnik.
50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Jedan sat prije koncerta učenici i studenti uz predočenje valjanog dokumenta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn ukoliko je preostalo ulaznica.