Događanja

21.
srpnja 2017.
Petak u 14:57 sati
Trg bana Josipa Jelačića

51. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA
19. – 23. SRPNJA 2017.

Petak U 14:57
Trg bana Josipa Jelačića
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ulaz slobodan
Ulaz slobodan
Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika.
 
U suvremenoj Hrvatskoj postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.
 
Program 51. MSF-a trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja te izložbe. Osim na glavnom zagrebačkom trgu, nastupi folklornih skupina planiraju se i na dosad poznatoj sceni Gradeca, a sudionici MSF-a nastupaju i izvan Zagreba (Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Beltinci u Sloveniji).
 
Poseban tematski program obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao i područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Posebnost toga tematskog programa ostvarit će se u cjelovečernjem nastupu skupina i koncertom crkvenog pučkog pjevanja.

Uz skupine s Banovine i Pounja, nastupit će folklorne skupine i pojedinci koji reprezentiraju različitost hrvatske etnografske baštine, nacionalne manjine, Hrvate iz susjednih zemalja i iseljeništva, ukupno tridesetak ansambala. Desetak ansambala predstavit će baštinu drugih naroda i kultura.
 
Više o Međunarodnoj smotri folklora pročitajte nawww.msf.hr