Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Neprocjenjiv doživljaj - Zagreb

SILVIO RICHTER,barokna violina
KREŠIMIR HAS, čembalo

ORGANIZATOR:KD Vatroslava Lisinskog i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika DATUM I VRIJEME:Ponedjeljak, 17.9.2012.
u 20:00
PROSTOR:Mala dvorana

Cijena ulaznice: 30,00 kn 

20% popusta za skupni posjet (više od 15 ulaznica) 
 
50% popusta za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući osobe u pratnji i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom
SILVIO RICHTER,barokna violina<BR>KREŠIMIR HAS, čembalo

SILVIO RICHTER,barokna violina
KREŠIMIR HAS, čembalo

Silvio Richter, barokna violina
Krešimir Has, čembalo
 
Silvio Richter (Zagreb, 1986.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Anđelka Krpana 2008. godine. Za vrijeme studija bio je stipendist Grada Zagreba. Surađujući s nekima od najuglednijih izvođača stare glazbe, kao što su Catherine Mackintosh i Laurence Cummings, počeo se zanimati za povijesno obaviješteni pristup baroknoj glazbi. Polazio je seminare barokne glazbe Aestas Musica u Varaždinu i Međunarodnu ljetnu školu u Dartingtonu. Studij barokne violine magistrirao je na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu 2010. godine u razredu Pavla Beznosiuka, a u tom vremenu primio je stipendije Entrance Scholarship, dvije nagrade Levrhulme te stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U siječnju 2010. izabran je kao jedini student s Odsjeka za staru glazbu da predstavlja londonsku Kraljevsku glazbenu akademiju na festivalu ChamberFest na njujorškoj Juilliard School of Music. Od 2004. godine član je Hrvatskog baroknog ansambla s kojim je nastupao diljem Europe i po Južnoj Americi. Kao solist ansambla redovito nastupa s Laurom Vadjon, a također je nastupio u Bachovu Drugom i Trećem brandenburškom koncertu pod ravnanjem Davida Staffa, odnosno Shaleva Ad-Ela. Od recentnijih angažmana ističe koncerte s ansamblima kao što su: New London Consort, Saraband Consort, Corelli Ensemble, Bach Collegium Japan te izvedbu Bachova Koncerta u D-duru za dvije violine, BWV 1043 uz Rachel Podger u londonskom Wigmore Hallu. Trenutačno se usavršava na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u razredu Rya Terakada.
 
Krešimir Has (Zagreb, 1976.) diplomirao je orgulje i čembalo na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a usavršavao se na Visokoj glazbenoj školi u Lübecku. Aktivno je sudjelovao u radu Hrvatskog baroknog ansambla te ansambala Musica da camera i Erato. Kao solist i komorni umjetnik, posebnu pozornost posvećuje izvedbama rijetko izvođenih djela za čembalo i orgulje, ali i djelima komornog karaktera. Surađuje s brojnim hrvatskim i svjetskim umjetnicima s područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Richard Eggar, Laurence Cummings, Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Mimi Mitchell, Andrea Marcon, Martin Haselböck i drugi). Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje umjetničko te glazbeno-liturgijsko djelovanje, među kojima je i treća nagrada na Međunarodnom orguljaškom natjecanju Andrea Antico da Montona održanom u Umagu 2004., čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao Gustav Leonhardt, najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke stare glazbe. U umjetničkoj suradnji sa mo. Josipom degl' Ivelliom, snimio je više tonskih zapisa te DVD-a. Suosnivač je Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin te potpredsjednik Hrvatske udruge čembalista Continuo. Obnašao je dužnosti orguljaša u više crkvi u Zagrebu. Od 2007. godine ima status samostalnog umjetnika, a 2010. godine izabran je u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja.  
 
Program: 
 
Johann Heinrich Schmelzer: Sonata Quarta iz zbirke Sonatae unarum fidium seu za violinu solo
Georg Muffat: Sonata u D-duru za violinu i basso continuo 
Luka Sorkočević: Sinfonia in A  za violinu i basso continuo
Jean-Marie Leclair: Sonata u a-molu za violinu i basso continuo iz Treće knjige sonata, op. 5, br. 7
Johann Sebastian Bach: Sonata u c-molu za violinu i obligatno čembalo, br. 4, BWV 1017