Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Neprocjenjiv doživljaj - Zagreb

EDIN KARAMAZOV, gitara i
GUDAČKI KVARTET KRAKOVSKE FILHARMONIJE

ORGANIZATOR:Haarlem 2 d.o.o. DATUM I VRIJEME:Utorak, 15.5.2012.
u 20:00
PROSTOR:Mala dvorana

Cijena ulaznica: 80,00 kuna

EDIN KARAMAZOV, gitara i
GUDAČKI KVARTET KRAKOVSKE FILHARMONIJE

 

EDIN KARAMAZOV, lutnja

GUDAČKI KVARTET KRAKOVSKE FILHARMONIJE

 

Program:

Luigi Boccherini : Kvintet "Fandango"

Astor Piazzolla: Tango Sensations

Leo Brouwer : Beatlerianas (7 songs after the Beatles)

Edin Karamazov, umjetnik “čiji su prsti zastrašujuće žustri”, a “način na koji miluje lutnju smirio bi i najmrzovoljnije dijere” jedan je od najuzbudljivijih i najkarizmatičnijih svirača lutnje i gitare u svijetu što je dokazao svojim sjajnim izvedbama tijekom protekloga desetljeća. Njegov izniman ugled potvrđuju priznanja kritičara u Europi i Americi te brojne pohvale njegovih virtuoznih i emocionalnih izvedbi djela u rasponu od prvih zapisanih skladbi iz 16. stoljeća pa sve do glazbe balkanskih Roma.

     Prvi solo nastup kao svirač na lutnji imao je 1998. godine i to kao zamjena, u posljednji čas, za legendarnog Juliana Breama, svirača starije generacije koji je ponovno oživio interes za lutnju. Od tada je izveo stotine djela te snimio više od 80 kompaktnih diskova s brojnim umjetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu. Kao interpret majstorske tehnike na raznovrsnim žičanim instrumentima najrazličitijih kultura i stilskih razdoblja, Karamazov je nastupao u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu, dvorani Berlinske filharmonije, Carnegie Hallu, bečkom Konzerthausu, Sydneyskoj operi, londonskom Royal Albert Hallu, Salle Pleyel u Parizu, National Centre for the Performing Arts u Pekingu, Orchard Hall u Tokiju, kao i na svim važnijim svjetskim festivalima. Usprkos postignutom uspjehu, Karamazov i dalje održava nenajavljene ulične nastupe.

     Njegova diskografija, u izdanju kuće Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep i The Lute Is a Song na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

     Za koncertantnu, kao i diskografsku djelatnost, Edin Karamazov dobio je niz priznanja od kojih vrijedi izdvojiti Edison-Preis Amsterdam 2001., nominaciju za Grammy 2002 , Grand Prix du Disque 2004., Brit Classical Award nominaciju 2006., Premio Goffredo Petrassi za najboljeg instrumentalista u Italiji 2007. i Premio Cubadisco 2009.

 

     Dijeleći strast prema komornom muziciranju, vodeći glazbenici Krakovske filharmonije osnovali su 2008. godine Gudački kvartet Krakovske Filharmonije. Od tada su održali niz nastupa u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Redovito nastupaju u Dvorani Krakovske filharmonije, Međunarodnom kulturnom centru u Krakovu te na MASK festivalu u San Marinu.

Kvartet njeguje širok repertoar koji obuhvaća standardne opuse nastale za gudački kvartet tijekom pretklasike, klasike i romantizma, ali i suvremena djela osobito poljskih skladatelja.